Κινθέατα ή κιντέατα ή κιντέας


Υλικά:       
1 κιλό περίπου κορυφές από φρέσκα κινθέατα  

4-8 κουταλιές καλαμποκίσιο αλεύρι       

αλάτι κατά προτίμηση    

1-2 σκελίδες σκόρδο περασμένες στον τρίφτη     

δυόσμος ψιλοκομμένος (φρέσκος ή ξερός)


Εκτέλεση:
Βράσουμε τα κινθέατα, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί.  Τα πολτοποιούμε πατώντας τα με ένα πιρούνι. Αφού τα πολτοποιήσουμε τα βάζουμε στη χύτρα με ένα μέρος από το ζουμί και βράζουμε  σε χαμηλή θερμοκρασία.  Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ελέγχουμε τη ρευστότητα προσθέτοντας ζουμί ή αλεύρι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το δυόσμο. Κατεβάζουμε από την εστία και σερβίρουμε.


Η λέξη Κινθέα (πληθυντικός = κινθέατα) προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό κνίδη και σημαίνει τσουκνίδα.
 
Η τσουκνίδα είναι γνωστό ότι θέλει προσοχή να μην ακουμπήσει στην επιδερμίδα γιατί θα προκαλέσει ερεθισμό, φαγούρα (κνησμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου